De ontwikkeling van het kantoor

Interieur 6

Duizenden mensen over de hele wereld gaan elke dag naar hun werk. Met de auto, trein of de bus gaan ze allemaal naar kantoor. Een plek waar een groot deel van de mensen van 9 uur s ochtends tot  5 uur s avonds werken. Ze bestaan in allerlei verschillende soorten en maten. Van kleine cubicles naar grote hoek kantoren, van klassieke kantoren tot een innovatief kantoor met de meest high-tech speeltjes. Maar hoe is dit fenomeen van een kantoor precies ontstaan? Er wordt geschat dat de eerste kantoren teruggaan naar de tijd van de monniken. Zij waren op dat moment een van de weinige mensen die konden schrijven en lezen. Doordat ze veel de schreven en kopieerden met sierlijke letters, hadden ze een opslagplek nodig voor al hun werk. Dit zijn de eerste kantoren geworden.

Vroeger

Kantoren gingen pas lijken op de kantoren die wij nu kennen rond de negentiende eeuw. Dit kwam door de opkomst van de industrie en de industriële revolutie. Het echte handwerk werd langzaam overgenomen door fabrieken en hun werknemers. Omdat er op dit moment nog weinig wetten waren over arbeidsomstandigheden en loon, was het voor bazen heel voordelig om in massaproductie te gaan. Ze konden hun werknemers uitbuiten met een minimaal loon en extreem lange dagen. Hierdoor kwamen er steeds meer fabrieken en bedrijven, waarvan ook boekhouding bijgehouden moest worden. In het begin van de twintigste eeuw waren kantoren nog erg lomp en grauw, het bestond vaak uit een groot bureau en dat was het. Over indeling, kleur, licht en andere dingen werd nog niet echt nagedacht. Het gebruik van kleur en licht om een prettige werkomgeving te creëren kwam pas rond de jaren zeventig.

De toekomst

Het kantoor van vandaag is veel veranderd, we houden nu rekening met onze werkgevers en doen alles aan een prettige werkomgeving. Er wordt nu veel licht binnengelaten samen met kleur, we zijn ons ervan bewust dat de hele dag zitten slecht voor ons is en proberen dit af te wisselen door speciale bureaus. Bij sommige innovatieve kantoren kun je zelfs op zitzakken zitten of zijn er speciale buitenwerkplekken. De verwachting is dat het welzijn van de mens een steeds grotere prioriteit zal worden bij het indelen en ontwerpen van een kantoor. Er wordt al gespeculeerd over welzijn ruimtes, waar men kan sporten, gezellig een praatje kan maken met collega’s en kan eten. Het kantoor kan in de toekomst een soort dubbele functie krijgen, een plek om te werken, maar ook een ontmoetingsplek.