Kneeboards worden steeds populairder

Veilig zwemwater

Naast wakeboards en waterski’s kiezen steeds meer mensen voor kneeboards. Het is heerlijk om op een warme zomerdag een watersport beoefenen. Je geniet van de zon en bent toch lekker actief bezig.

Wat is kneeboarden?

Kneeboarden is een watersport. Bij deze variant van watersporten zit je met je knieën op een zogenoemd kneeboard. Er zit een band vast aan het board die je over je knieën vastmaakt, zodat je stevig vast zit aan het kneeboard. Wanneer je start buig je wat voorover, maar wanneer je begint met varen ga je rechtop zitten. Het grote voordeel aan kneeboarden is dat het veel makkelijk is dan waterskiën over wakeboarden. De boards zorgen er namelijk voor dat je laag op het water zit. Daarnaast zijn de kneeboards ook veel breder, waardoor het makkelijker is om in balans te blijven. Tot slot vraagt kneeboarden om minder inspanning dan waterskiën of wakeboarden. Wanneer je beginnend of niet zo sportief bent en toch een watersport wilt beoefenen, is kneeboarden dus wellicht iets voor jou.

Manieren van kneeboarden

Natuurlijk vindt kneeboarden op het water plaats. Toch zijn er twee manieren om te kneeboarden. De meest bekende manier van kneeboarden is achter een boot. Een strakgespannen touw zorgt ervoor dat wanneer de boot vaart, jij op je board vooruit wordt getrokken over het water. Daarnaast kun je ook kneeboarden op een kabelbaan. Hierbij word je over een parcours voortgetrokken. Een baan is vooraf uitgezet en door een mechanisme beweeg je over het water. Beide manieren hebben voor- en nadelen en kneeboards zijn geschikt voor beide varianten. Welke variant je kiest is dus geheel afhankelijk van wat je zelf het liefste wilt.

Soorten kneeboards

Naast verschillende manieren om te kneeboarden, zijn er ook verschillende boards te koop. Er zijn boards voor de beginnende kneeboarders, voor de acrobatische kneeboarders en voor de professionele kneeboarders onder ons. Wanneer je beginnend kneeboarder bent, is het aan te raden om een board te gebruiken met starthaak. Deze haak zorgt voor meer stabiliteit waardoor je gemakkelijk kunt leren kneeboarden. Ben je al wat verder en op zoek naar meer uitdaging, ga dan voor een board zonder starthaak. De varianten zonder haak zijn vaak voorzien van een knie-bed met meer comfort en een betere knieband. Ook zijn deze boards gemaakt van dunner en sterker materiaal. Dit zorgt ervoor dat de boards agressiever reageren, dat je sneller kunt bewegen en dat je makkelijker kunt springen met het kneeboard. Daarnaast hebben deze kneeboards minder weerstand, waardoor je soepeler kunt bewegen en makkelijker kunt draaien. Binnen de professionele boards zijn er ook varianten gemaakt die speciaal zijn ontworpen voor obstakels.

Een kneeboard kopen

Alle watersporten zijn verschillend en zelfs binnen het kneeboarden zijn er verschillende opties te kiezen. Zo kun je de manier van kneeboarden kiezen. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende kneeboards waar je uit kunt kiezen. Voordat je aan kneeboarden begint, is het dus aan te raden om na te denken over wat voor een soort kneeboarder je bent. Vervolgens kun je je gaan verdiepen in de verschillende boards en de manieren van kneeboarden.

Bij Worldnauticcenter.nl adviseren ze je graag en helpen je daarbij met het maken van de juiste keus.