Fysiek en mentaal ziek door een verslaving

verslavingen kunnen voorkomen in twee vormen. Je kan verslaafd zijn aan middelen. Dat zijn bijvoorbeeld, sigaretten, alcohol of bepaalde drugs. Daarnaast kan je ook verslaafd zijn aan een gewoonte of aan gedrag. Dat heb je als je bijvoorbeeld gok- of seksverslaafd bent. Het hebben van een verslaving heeft heel veel impact. Je bent namelijk niet meer jezelf. Je gedrag kan veranderen. Zo kan je agressief worden als je de verslaving niet kan uitoefenen. Daarnaast eist een verslaving ook lichamelijk zijn tol, vooral als je verslaafd bent aan middelen. Zo krijg je zwarte longen van roken, krijg je een slechte lever van alcohol en kunnen drugs slecht voor je hart zijn.  

Wat houdt een verslaving in?

Een verslaving is een ziekte. Je zegt dat iemand verslaafd is aan iets. Je hebt dan enorme behoeften aan het gene waaraan je verslaafd bent. Deze behoefte wordt op een gegeven moment een sterk verlangen. Je wordt dan afhankelijk van een bepaald middel of van bepaald gedrag. Dit kan zich uiten in mentale afhankelijkheid, zo kan je depressief worden als je het de verslaving niet kan stillen. Ook kan je mentale klachten krijgen als je de verslaving niet kan voeden. Je krijgt dan afkickverschijnselen. Dat is een hele heftige lichamelijke reactie van je lichaam, als het niet het middel krijgt waaraan jij verslaafd bent. Dit is bijvoorbeeld zo bij heroïne. 

Van een verslaving afkomen

Van een verslaving afkomen is niet zomaar geklaard, het kan heftig en lang proces zijn. Gelukkig kan je wel iets doen om van je verslaving af te komen. Je kan van een verslaving genezen door veel therapie te krijgen. Dit kan in groepsverband, individueel of een combinatie van de twee. Het is belangrijk om bij deze therapie de oorzaak van de verslaving te achterhalen, zodat je het probleem ook bij de oorzaak kunt aanpakken. Als je hier graag meer over wilt weten, kan je eens een kijkje nemen op de website: www.cacnverslavingszorg.nl.