Supboarden kopen, diverse opties

landal oostenrijk

In de zomer zie je bij veel meertjes en bij het strand suppende mensen. Het is een erg populaire wateractiviteit tijdens het warme weer. Bij suppen sta je op supboarden en gebruik je peddels om je voort te bewegen in het water. Het is een leuke activiteit voor jong en oud! Opblaasbare supboards zijn ideaal om op vakantie mee te nemen. Je kan ze makkelijk vervoeren en zijn ter plekke op te pompen. Naast opblaasbare supboards zijn er ook hard boards. Deze zijn goed te gebruiken wanneer je al meer ervaring hebt met suppen.

De sport suppen

Suppen is een watersport waarbij je met supboarden door middel van een peddels in het water voortbeweegt. Suppen wordt ook wel peddelsurfen genoemd. Het wordt pas sinds 1990 als echte watersport gezien. Suppen is dus een vrij nieuwe sport in de sportwereld. Het suppen wat we tegenwoordig kennen is ontstaan in Hawaï. Het idee van met een board met peddel op het water bewegen is echter al duizenden jaren oud. Al meer dan 10 jaar worden in Nederland verschillende sup wedstrijden georganiseerd. De bekendste hiervan is de 11-steden sup race. In 2012 werd het eerste echte wereldkampioenschap peddelsurfen gehouden. Dit wereldkampioenschap bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Als eerste een 200 meter sprint, vervolgens een technische race van 1 kilometer lang en tot slot een langeafstandsrace van wel 18 kilometer. Naast sport kennen veel mensen suppen als een leuke vakantieactiviteit.

Opblaasbare supboarden

Supboarden zijn tussen de 3 en 4,5 meter lang. Een supboard lijkt qua vorm erg op een surfplank. Er zijn echter een paar relevante verschillen. Zo is een sup board stabieler dan een surfplank. In een sup board zit namelijk een groter volume aan lucht, hierdoor blijft het sup board erg goed drijven. Er zijn opblaasbare sup boards en er zijn hard boards. Een opblaasbaar board is beter als je net begint met suppen. Je kan gemakkelijker staan op een opblaasbaar board, je valt er minder snel vanaf omdat je beter balans kan vinden en het kost dus minder energie. Wanneer je minder ervaring hebt met suppen is een opblaasbaar board dus beter omdat je beter je balans kan vinden. Wanneer je een board wil aanschaffen om op vakantie te gebruiken is een opblaasbaar board een betere optie, omdat je deze makkelijk kan opvouwen en oppompen wanneer nodig.

Hard boards en elektrische boards

Naast opblaasbare boarden zijn er ook hard en elektrische supboarden. Hard boards hebben geen lucht in zich. Ze snijden gemakkelijk door het water. Hard boards worden vooral gebruikt door peddelsurfers die al wat meer ervaring hebben met suppen. Er is veel ruimte nodig om een hard board op te bergen. Het is belangrijk dat wanneer je een hard board opbergt, je het goed beschermt om schade te voorkomen. Omdat het board niet opblaasbaar is, kan je het niet opvouwen. Het board past niet in een personenauto. Een hard board kan je daarom ook het beste vervoeren op het dak van een auto. Ook zijn er elektrische boards. Deze boards hebben een klein motortje die steun biedt bij het peddelen. Bij sterkere motortjes hoef je helemaal niet te peddelen. Ideaal wanneer je lange afstanden wil afleggen, maar hier fysiek niet toe in staat bent. 

Heb je interesse in een supboard? Neem dan eens een kijkje op de website van ISUPCenter.