Denk aan je veiligheid als je een supboard kopen gaat

landal oostenrijk

Als je weleens iemand hebt zien suppen, denk je er misschien ook aan om een supboard kopen. Ongeacht of het je eerste keer is of dat je al een ervaren supper bent, de keuze voor een specifiek board moet je goed overwegen. Het bestellen is zo gebeurd, maar heb je je verdiept in alle soorten en maten? En heb je gedacht aan alle accessoires voor jouw veiligheid? 

Bestel kleding mee als je een supboard kopen gaat

Het is misschien niet de eerste gedachte die je hebt, maar bestel passende kleding gelijk mee. Hoe je het ook went of keert, een keer ga je te water. Als je beginner bent is de kans groter dat je een keer valt, maar je bent als gevorderde supper niet uitgesloten. Het is verstandig om kleding te dragen die bij deze sport past. Je kunt denken aan kleding die zowel bij droge als natte omstandigheden lekker zit. Dat is vaak kleding die snel droogt, niet koud is maar je ook beschermd tegen de zon. Mannen kunnen een korte broek dragen en vrouwen een bikini met warm weer. Toch is het niet ideaal, want deze kleding beschermt je niet tegen de zon en als het weer ineens veranderd kun je ook onderkoeld raken. 

Zeker als je weet dat het koudere dagen kunnen worden of je nog vaak te water gaat, is het verstandig om een neopreen wetsuit of een droogpak aan te schaffen in combinatie met waterschoenen. Als je jouw supboard kopen gaat kun je dit gelijk mee bestellen en ben je goed voorbereid op de sport en heb je gelet op jouw veiligheid. 

Ga niet suppen zonder zwemdiploma

Een ander groot punt van veiligheid is een zwemdiploma. Mensen denken deze vaak hier niet bij na, want je hebt toch een supboard om op te rusten? Maar wat doe je als je supboard onverwachts zinkt? Of als je omslaat en niet kan zwemmen en in paniek raakt? Daarbij kan koud water ook een paniekreactie veroorzaken, waardoor een serieus zwemdiploma in combinatie met een reddingsvest eigenlijk verplicht moet worden. Ondanks dat je kan zwemmen zijn er genoeg omstandigheden te bedenken waarin een reddingsvest je leven kan redden. 

Mocht je een reddingsvest als te beperkend ervaren, dan kun je ook bijvoorbeeld een airbelt dragen. Deze draag je om je middel en blaast zichzelf op als het met water in aanraking komt. 

Los van bovenstaande belangrijke veiligheidswaarschuwingen is een enkelband ook aan te raken. Mocht je van je supboard vallen dan blijft deze aan jouw enkel vast zitten en kan hij niet afdrijven. Zo kun je ondanks bijvoorbeeld stroming of paniek altijd weer bij jouw supboard komen.

Als je een supboard kopen gaat is het verstandig om je in te lezen in de verschillende soorten en maten en een bewuste keuze te maken op het type. Maar vergeet dus ook niet jouw veiligheid en denk aan jouw zwemkunsten, reddingsvest en de juiste sup kleding