Wanneer hoort de Nederlandse vlag uit te hangen?
Als je een vlaggenmast van vlaggenmasten.nl hebt vraag je je waarschijnlijk af wanneer je de Nederlandse vlag eigenlijk uit hoort te hangen. Zeker, er zijn een paar dagen per jaar dat je veel vlaggen ziet hangen, maar wanneer zijn de traditionele dagen? Het eerste waar we mee willen openen is dat je in Nederland nooit gedwongen bent een vlag te hijsen. Dat zou nog eens wat zijn. Maar als je wil weten wanneer het gebruik van de vlag nodig wordt geacht kan je het beste de datums waarop overheidsgebouwen de vlag uithangen.
- De dagen waarop de vlag overal uithangt
Niet alle overheidsgebouwen hoeven de vlag bij alle speciale dagen uit te hangen. Er zijn een paar dagen waarop “uitgebreid” wordt gevlagd. Op deze dagen moeten de vlaggen bij alle overheidsgebouwen uit. Deze dagen zijn, in chronologische volgorde: 26 april (Koningsdag), 4 mei (noot: op 4 mei moet de vlag officieel van 18:00 tot zonsondergang halfstok.), 5 mei (Bevrijdingsdag), de laatste zaterdag van juni (Veteranendag), en 15 augustus (het einde van de Tweede Wereldoorlog). In Den Haag komt er nog een extra datum bij, namelijk de derde dinsdag van september, de opening van de Staten-Generaal en Prinsjesdag.
- Extra dagen
Er zijn een paar extra dagen waarop alleen belangrijkere overheidsgebouwen de vlag uit hebben, dit zijn de verjaardagen van Maxima, Beatrix, en Amalia, en Koninkrijksdag (15 december). Maar een vlaggenmast kopen doe je niet alleen voor officiële dagen. Je mag de vlag natuurlijk ook uithangen bij je eigen feestjes. Denk bijvoorbeeld aan verjaardagen en bruiloften. We moeten wel vermelden dat het in Nederland, in tegenstelling tot in sommige andere landen, niet gebruikelijk is om de vlag elke dag uit te hangen. We zijn namelijk een tamelijk bescheiden volk, en dat kan je terugzien in de manier waarop we met onze vlag omgaan.