Waarom zou je beleggen in vastgoed?

Beleggen kun je op veel verschillende manieren doen. Je hebt aandelen, goud en zilver, crypto en NFT’s. De meest opvallende missende manier is vastgoed. In deze tekst gaan we kijken naar waarom er in vastgoed belegt wordt. Dat is best simpel uit te leggen. Het investeren in vastgoed bewijst al ontzettend lang dat het al belegging het langst mee gaat. Daarbij heeft het erg vaak bewezen dat het de methode zeer goed is om vermogen op te bouwen. Over de lange termijn is het historisch rendement erg goed geweest. De huidige beleggers hebben daarom vaak vastgoed in hun portefeuille. Zo wordt de portefeuille versterkt en gediversifieerd. . 

Het investeren in vastgoed zorgt voor diversiteit

Met beleggen is het van groot belang dat je niet alles op één paard wed. Dit doe je omdat één slechte belegging opgevangen kan worden door andere beleggingen. Zo bescherm je jezelf tegen grote klappen. Daarom moet je over een diverse portefeuille beschikken. Vastgoed is ideaal om voor diversiteit te zorgen. Vastgoed heeft namelijk een lage correlatie met de markten voor crypto en aandelen. Dit is historisch bewezen. Wat dit inhoudt is dat de markten niet perse tegelijk omlaag en omhoog gaan. Wanneer de ene markt het slecht doet, is de kans groot dat de andere markt het niet ook slecht doet. Zo bescherm je jezelf voor heftige klappen. 

Door het investeren in vastgoed krijg je tweemaal rendement

Wanneer er geïnvesteerd is in vastgoed zul je op twee manieren rendement ontvangen. Als eerst is er natuurlijk rendement van de waardevermeerdering van het vastgoed. Over lange periodes zal de waarde van vastgoed bijna altijd stijgen. Dit is historisch te zien. Naast de waardevermeerdering ontvang je met vastgoed ook een stabiele huurinkomst. Doordat je huur ontvangt krijg je passief inkomen. Natuurlijk is het mogelijk dat er voor een bepaalde periode geen huurders zijn, maar over het algemeen zijn deze goed te vinden. Je zult dan elke maand hetzelfde huurbedrag ontvangen. Met dit vaste bedrag bouw je zekerheid in je belegging. Bij andere beleggingen is het lastiger om inkomsten, zoals dividend, te genereren. Dividend kan bijvoorbeeld erg schommelen. 

Vastgoed beschermt tegen inflatie

Periodes van inflatie betekenen ook altijd veel voor beleggingen. Vastgoed heeft als belegging de meeste correlatie met inflatie. Stijgen de prijzen? Dan stijgt vaak de waarde van een huis en ook de inkomsten van de huur. Veel huurcontracten beschikken over een clausule die het toelaat om inflatie te tracken. Zo creëer je met investeren in vastgoed een bescherming tegen mogelijke inflatie. Naast deze bescherming brengt de investering in vastgoed ook een lage volatiliteit met zich mee. Waar crypto in korte tijd heel veel kan stijgen of dalen, is dat risico veel minder bij vastgoed. Zo krijg je met de toevoeging van vastgoed een stabiele portefeuille.