Vlaginstructies voor de rijksgebouwen
Op de website van Bos Vlaggen zijn er van veel verschillende landen wel een vlag te vinden, waaronder onze eigen Nederlandse vlag. Er zijn namelijk best wel wat regels en protocollen die aan de vlag hangen en voor de gemiddelde burger zijn er eigenlijk bijna geen regels, maar alleen maar de gewoontes die we allemaal wel kennen en waar de overheid dan eigenlijk ook maar vanuit gaat. Voor Rijksgebouwen is dit wel even wat anders, daar zijn er veel meer regels en mag de vlag niet zo onbeperkt uitgehangen worden. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat voor regels er dan eigenlijk zijn.
Uitgebreid of beperkt vlaggen
Bij de zogenoemde vlaginstructie is er een lijst opgesteld voor de rijksgebouwen. Zo mag er op bepaalde data zoals bijvoorbeeld de verjaardag van prinses Beatrix alleen bij de hoofdgebouwen gevlagd worden, oftewel bij de hoofdgebouwen mag op die dag de vlag uit, maar op andere dagen zoals op de laatste zaterdag in juni, dan mag er uitgebreid gevlagd worden en dat houdt in dat er vanaf alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag mag gaan pronken. Wanneer je benieuwd bent naar de data die voor de rijksgebouwen geldt, dan kun je de vlaginstructie vinden op de website van het koninklijk huis.
De overige momenten
Tijdens de eventuele bijzondere momenten voor het koninklijk huis zoals overlijden, geboorte of bijvoorbeeld een huwelijk, dan kan het zo zijn dat er specifieke regels worden opgesteld voor het vlaggen en dat er een bijzondere vlaginstructie aangekondigd kan worden uitgebracht. Wanneer er een staatsbezoek is of wanneer het koninklijk huis een bezoek brengt aan een bepaalde stad of dorp, dan mag ook daar de vlag worden uitgehangen. De meeste instructies komen vanuit het koninklijk huis, maar ook de minister president kan zo’n vlaginstructie geven bij de bijzondere gelegenheden zoals het herdenken van een grote ramp als voorbeeld.